Allmogens dräkt och garderob

Tillbaka till fördjupningar

Bonden Mårten Nilsson i Västergötland dog i slutet på 1600-talet. Bouppteckningen efter honom visar vilka kläder han lämnade efter sig. Det var få plagg men de ger en god bild av vad en genomsnittsman hade i garderoben. Alla plagg var gamla och slitna: ”En mössa, ett par hattar, två vadmalsrockar, en skinntröja, en tröja av kläde och en av linne, tre par skinnbyxor, ett par av vadmal”.

Det var allt, och det säger mycket om den svenska allmogens villkor. Det var knapert utan utrymme för lyx eller slöseri. Mårten Nilsson och hans familj måste liksom de flesta i det svenska riket spara och gneta, tänka på allt, vara uppfinningsrika, tillverka sina kläder själva, lappa, laga och vända, sy om de vuxnas kläder till barnkläder.

Senare kom direktiv med strikta regler kring vad kvinnorna fick ha på sig. Det blev förbjudet för soldaternas fruar att bära andra tröjor än sådana som var tillverkade inom riket. Det var viktigt att klädernas funktion som klassmärke fungerade – man skulle kunna skilja på folk av de högre stånden från de gemenare redan genom hur de var klädda. Den som bröt mot reglerna kunde bötfällas eller rent av hamna i fängelse. Bonden Mårten Nilsson riskerade näppeligen att fällas för brott mot någon klädesförordning. Han kunde knappast klä upp sig. Hans garderob innehöll inga lyxplagg, bara slitna paltor som han använde dag ut och dag in. Likadant var det för de flesta och det är dem vi ska titta lite närmare på nu: allmogen i de många byarna i det svenska stormaktsriket, hur var de klädda i sitt dagliga slit på åkrarna, i skogen, fähuset och stugan?

Männens kläder var sydda av grått ylle, vadmal eller linne. Byxor, skjorta, väst och tröja var de nödvändigaste plaggen. Ytterkläderna kom fram bara till vintern: en vadmalskappa och kanske en skinnpäls och skinnhandskar om man tur att ha råd med det.

Kvinnornas kläder var av samma material som männens: skjorta, kanske ett livstycke, tröja, och kjol. Underkläder hade varken männen eller kvinnorna.

Pigor och drängar fick sin lön i form av kost, logi, kläder, och kanske en mindre summa pengar. Ungdomarna i byn hade likadana kläder som de äldre, några särskilda ungdomskläder fanns inte. Speciella barnkläder fanns inte heller. De små barnen fick nöja sig med omsydda kläder som de större vuxit ur, eller mer eller mindre nötta vuxenkläder som också sytts om.

Att köpa sina kläder var inte att tänka på för folket i byarna. Allt tillverkades på gården och kvinnorna hade ansvar för allt som hade med kläderna att göra: de sådde linet, klippte fåren, spann, vävde, tovade, stickade och sydde. Det var mycket tidsödande arbete som låg bakom varje plagg. De långa vinterkvällarna ägnades åt arbete i stugorna. Familjen samlades kring den öppna elden som gav värme och ljus för att syssla med saker som var helt nödvändiga för att allt på gården skulle fungera.

Männen tillverkade och reparerade seltyg till hästarna, slöjdade skedar och skålar, sydde skor och lagade fiskenäten. Skorna var av enkelt slag, antingen tillverkade av gårdens eget folk eller en kringresande skomakare. De gjordes av skinn, i norra Sverige ofta av näver, söderut var träskor vanliga. Det fanns också näversulade skinnskor, som hade en näversula över lädersulan för att de skulle bli varmare. På vintern fyllde man skorna med hö eller torkat gräs för att hålla fötterna varma. Så fort kylan släppt på våren var det vanligt att folk tog av sig skorna och gick barfota.

Huvudbonaden var viktig, särskilt för kvinnorna. Unga flickor fick visa sig med håret blottat, men när de gifte sig var det slut med det. Det var otänkbart för en gift kvinna att gå barhuvad annat än hemma i stugan. De flesta allmogekvinnorna bar ett huvudkläde, ett fyrkantigt tygstycke som de knöt till en klut eller huckle, i nacken eller under hakan.

Männen bar hatt eller mössa. Det fanns mjuka toppluvor och toppmössor, och för dem som föredrog hatt var det rundkulliga hattar med breda brätten som gällde. Vintertid hade man mössor som var gjorda av skinn av räv, hund, varg eller björn, och hade nedfällbara öronlappar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s