Det kryllade av tandtroll

Tillbaka till fördjupningar

Munhygienen var lika eftersatt som annan hygien. Tandborstens historia i Sverige är ganska kort. Från mitten av 1600-talet förekommer tandborstar ganska allmänt i vårt land, men det var bara ett fåtal som hade möjlighet att införskaffa dem, de var ofta tillverkade i dyrbara material, som elfenben och silver. Tandborsten fanns alltså troligen hos både kungahus och högadliga, men frågan är om man förstod hur verktyget skulle användas och varför?

Länge begränsades tandvård till munsköljning och tandutdragning, när värken blev för svår. Det rådde stor okunskap kring hur tänderna skulle skötas och vetenskapsmännen var inte överens. Historien är full av märkliga teorier, många trodde att karies orsakades av maskar som åt upp tänderna. Olika dunderkurer rekommenderades för att bota sjuka tänder, bland annat ansågs bolmört, äggskal, mynta, muslort och urin kunna hjälpa. Det var först senare, på 1700-talet, som vetenskapen gjorde framsteg när det gällde munhygien. I Sverige var hovtandläkaren Joël Assur en föregångare när det gällde att sprida kunskap om hur tänderna skulle hållas rena. Han gav ut en bok där han varnade för sockrets påverkan och rekommenderade användning av tandborste och tandpasta.

För vanligt folk är tandborsten och tandkrämen moderna uppfinningar. Riktig, allmän tandvård fanns ingen. Folk började tappa sina tänder i unga år, sedan fick de förbli tandlösa och klara sig bäst de kunde. Tandrengöringsmedlet framför andra i Norden har annars varit grankåda. I Sverige har man hittat tuggade kådbitar från stenåldern, daterade till 7000 f. Kr. Kåda tuggas fortfarande av folk som har tillgång till det och anses även av dagens tandläkare vara ett mycket bra rengöringsmedel. Mot dålig andedräkt kunde man i Sverige förr låta en häst andas i munnen på en. När Kinas högsta mandariner skulle träda inför kejsaren stod tjänare redo med kryddnejlikor att tugga på. Samma medel rekommenderades av den svenske örtamannen Arvid Månsson på 1600-talet. Inte bara doften är användbar. Eterisk kryddnejlikolja desinfekterar, lokalbedövar och dödar tandnerver och tillsammans med zinkoxid snabbstelnar den till en provisorisk tandfyllning. Än idag kan man nog möta den starka och friska doften på en och annan tandläkarmottagning

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s