Sexuella brott

Tillbaka till fördjupningar

Hor och lönskaläge, förbindelser mellan två ogifta som inte stod i skyld- eller svågerskap med varandra kallades för lägermål eller lönskaläge. Detta var straffbart ända fram till 1855.

Enkelt hor var förbindelser mellan en ogift och en gift. Straffet var dödsstraff och tingsrätterna dömde också dödsstraff men nästan alltid omvandlade hovrätten straffet till böter. Bötesbeloppet var 80 daler för den gifta och 40 daler för den ogifta. Detta var mycket höga böter som sällan kunde betalas, förutom inom adeln. Kunde man inte betala omvandlades straffet till kroppsstraff, för kvinnan handlade det vanligen om spöstraff och för mannen i regel gatlopp. Sex gatlopp motsvarade 80 daler.
1653 ändrades också lagen så att enkelt hor bara straffades med böter. Böterna skulle dömas ut redan på tinget eller i rådstugan.

Förbindelser mellan två gifta kallades för dubbelt hor och var belagt med dödsstraff. Dödsstraffet gällde under hela 1600-talet utan nåder. Detta luckrades sedan upp under 1700-talet.

Incest och våldtäkt straffades också med döden. I alla domar med horsbrott (utom för de med dödsstraff) ingick också att de dömda skulle ”stå uppenbar skrift”. Detta innebar att brottet också skulle pliktas i kyrkan. De skyldigas namn meddelades under gudstjänsten och de skyldiga skulle bekänna sina synder. Inne i kyrkan fanns en särskild pliktpall, den så kallades horpallen som syndarna fick stå vid under gudstjänsten.
Vidare var det vanligt att de dömda fick stå vid kyrkdörren ett antal söndagar i rad med blottade axlar och ris i handen. Detta var naturligtvis mycket förnedrande.
1741 ändrades denna pliktning i kyrkan till en enskild förrättning i sakristian. 1855 avskaffades även detta straff.

Blodskammen, handlade om sexuella relationer mellan nära släktingar, kusiner eller syskonbarn, ibland mellan syskon. Genom den äktenskapliga förbindelsen mellan man och kvinna var det lika illa om man haft umgänge med den ingifta sidan, alltså inte bara med det egna släktskapet. Straffet kunde bli böter eller i vissa fall dödsstraff.

Kunde våldtäkt och tidelag bevisas bestraffades handlingarna hårt det vill säga med döden.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s