Hästarnas beskaffenhet

Tillbaka till fördjupningar

Hur skulle en god häst vara beskaffad för att klara adelns krav på ”appearance” och tidens krav på användning?

 ”Hästen likne en gädda, med sitt breda hufvud; en ål, med sin prydliga längd; en orm, med sin högburna hals; ett lejon med sin breda bringa; en kvinna med sin runda och fylliga bakdel; en katt, med sitt snabba lopp” (Olaus Magnus år 1555)

 Storlek och exteriör

Det finns detaljerade beskrivningar av hur en bra häst skulle se ut. Hästen var generellt sett småvuxen med en höjd motsvarande en stor C-ponny eller D-ponny. (ca 135-148 cm i mankhöjd) Ofta var befälets hästar något resligare. Genom långsiktig avel försökte man ta fram större hästar.

Hästarna valdes med omsorg och man värdesatte en stark bakdel eftersom man ville att hästen lätt skulle kunna vända på en femöring. För att klara det behöver bakdelen vara rejält musklad så att bakbenen kan sättas långt in under kroppen. Därutöver såg man gärna ett brett kors, en något kraftig, välansatt men smidig hals. Krigshästen skulle även ha ett stort hjärta, exceptionell seghet, uthållighet, vighet och inte minst, mod. Även temperamentet var viktigt. Hästen måste vara lätthanterlig med god karaktär, lydig, oöm och helt anspråkslös i fråga om foder och allmän omvårdnad.

Hingst, valack eller sto?

Ston ville man helst inte ha vid rytteriet. Kanske berodde detta på att ston ofta sägs ha en rejäl dos temperament och egna åsikter. Ston användes under medeltiden företrädesvis av kvinnor och präster. Sedan urminnes tider användes huvudsakligen hingstar i rytteriet men senare övergick man till att använda de mera fogliga valackerna eftersom de ansågs vara mera ”beständige och härdige än stoen”

Hästens färg

Det råder många bud om vilken färg hästarna helst skulle ha. Idag saknar färgen i stort sett betydelse, men förr var det annorlunda då skrock och gamla talesätt styrde människan mer än idag. Olaus Magnus skriver följande om hästens önskvärda färger:

”Till färgen skall han vara svart, röd, kastanjebrun, brunröd, eller ock guldgul, rödgul, mörkbrun, grå eller apelkastad ljusgrå, spräcklig, skäckig i svart och brunt. Den askgrå färgen som passar för vilda hästar är den sämsta; men den är utmärkt när en bred svart rand syns på ryggen.” (ål)

Den vita hästen har sedan urminnes tider symboliserat helighet, renhet och seger och den rids av hjältar. Fältherrarnas vita hästar går säkert tillbaka på tron att den vita hästen var en lyckobringare. Olaus Magni menar dock att den vita hästen inte är praktisk eftersom ”de verkar i mörkret som en glimmande lykta.

I Löhneysen år 1609-1610 kan man läsa:

”De bruna hästarna är sangviniska, (lättlynt och livlig) fuxarna koleriska, (hetlevrad och häftig) vita eller ljusa skimlar flegmatiska (trög och sävlig) och de svarta hästarna melankoliska (nedstämd och dyster).”

Även om man helst ville undvika ljusa färger på slagfältet fick man ibland tvungen att ha överseende med färgen, eftersom hästbrist gjorde att man fick ta vad man fick tillgång till. De många slagen och det hårde livet tärde inte bara på människan utan även på det hästmaterial som stod till buds.

Under en tid på 1600-talet sade man:

”En god häst har ingen dålig färg. Bästa sättet att förstå hästen är att rida den ofta och skaffa sig en egen uppfattning om den och därmed inte bry sig om de som filosoferar om hästens färg.”

Från mitten av 1600-talet fram till slutet av 1700-talet blev det än mer vanligt med tigrerade och skäckiga hästar. Speciellt i de finare stallen t ex hovstallen ville man ha hästar som utmärkte sig. Skimlar, apelkastade och tigrerade hästar blev på modet. I processionen vid drottning Eleonoras kröning 1680 drogs drottningens vagn av 6 tigerfärgade hästar.  Därefter kom en vagn med tre par vita och en med tre par apelgrå hästar.

För att användas i rytteriet skulle hästarna vara minst fyra år och på det femte. Man sade att hästen var som bäst fram till det sextonde året och man ville inte ha alltför långlivade djur ”då de varken duga till stridshästar, till dragare eller beskällare”. Avgång ur tjänsten var satt till 20 år.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s