Hygien, vad var det?

Tillbaka till fördjupningar

Hygienen var under all kritik i stugorna där maten lagades och i stånden eller hökarbodarna där råvarorna såldes. Även i greveköket fanns en hel del övrigt att önska. Under somrarna ökade alltid magsjukdomarna dramatiskt, ofta med dödlig utgång. Den tid som Braharna och dess undersåtar levde i luktade gräsligt illa. Den stank! Människorna luktade svett, otvättade kläder, och i värsta fall urin och avföring, och när de öppnade munnen kändes lukten av ruttnande tänder. Oset från djurens spillning fanns överallt liksom stanken från smutsiga gator med stillastående sjukt vatten. En besökare från vår renliga och förhållandevis bakteriefria värld skulle ha gått omkring med ständiga kväljningar.

Adelsfolket var sannolikt ganska rena, de hade pigor som värmde vatten och hjälpte till, dessutom fanns så kallade badstugor på de flesta herresäten där man kunde både bada och njuta av bastubad.

Men alla människor luktade illa av svett, smutsiga kläder och dålig andedräkt. Det var en snuskig tid där ingen egentligen var särskilt fräsch. Orsakerna var flera: det fanns inget rinnande vatten, allt vatten måste bäras från brunnen eller källan och sedan gällde det att värma det. En annan förklaring var okunnighet – smitta och bakterier kände man inte till. Dessutom trodde en del att det faktiskt var farligt att tvätta sig. Man kunde bli sjuk av vattnet. Och i folks hår och sovplatser kryllade ohyran. Men lördagen då, som även kallas lögardagen, tvättade sig inte folk då? Jo, litegrann! Men inte tillräckligt, man tvättade av ansiktet, halsen och öronen. Endast vid jul och midsommar tvättade man sig noga ute i stugorna. Det stora träkaret togs i besittning i rangordning – först husbondsparet, sedan barnen och sist drängar och pigor. Alla i samma vatten.

Toaletter fanns inte som vi är vana att ha dem
Gårdarna saknade ofta avträden. Man gjorde sina behov i skogen eller gödselstacken. Inomhus fanns i bästa fall en potta. I städerna var det enklaste sättet att bli av med sitt avfall att helt enkelt kasta ut det på gatan. Och både i städerna och byarna fortsatte svin, kor, oxar och hästar att förorena överallt. Det var mycket som bidrog till den dåliga hygienen i byarna – det var många som bodde i de trånga stugorna, ofta hölls smådjur – t ex höns och getter – inomhus. Fönstren gick inte att öppna, golvet i stugan skurades kanske ett par gånger om året, sängkläderna byttes sällan eller aldrig. När någon blev sjuk kunde han eller hon inte isoleras.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s