Kring förlossningen

Tillbaka till fördjupningar

En kvinnas största uppdrag i livet var att föda barn. Hon skulle helst föda flera så att åtminstone något kunde överleva. En förlossning var en livsfarlig händelse. När tiden var inne för födsel var det många kvinnor och barn som dog.

Orsakerna till en svår förlossning kunde vara många. Man trodde att vissa handlingar som den havande varit med om kunde inverka. Folktron sade att vissa personer kunde ge lindring bara genom att vara med, hålla handen eller omfamna den födande. Denna tro var ofta så stark att den faktiskt hjälpte! Gammal tro sade också att barnet skulle svepas i en gammal särk eller en använd skjorta så fort det var fött. Ingen besökare fick se barnet utan kläder för man var rädd för det onda ögat som kunde vålla all slags olycka. Gamla tiders människor visste ingenting om rationella förklaringar till defekter hos sina barn, såsom fel i arvsmassa eller andra fysiska åkommor. Man lade hellre ansvaret på det som man traditionellt trott på.

Gamla tiders jordegummor kunde inte erbjuda mycket om det tillstötte komplikationer. Oftast var barnmorskan helt utan utbildning och vad kunde hon göra om barnet låg fel eller om kvinnan började blöda kraftigt?

Det första badet var avgörande för det nya livets kommande hälsa, utseende, händighet och försörjningsförmåga. Dessutom blev barnet rent. Ritualen kring badet var viktig: badvattnet måste bäras in medan solen ännu var uppe, så att inte mörkrets makter följde med in. Man lade gärna ned en silverslant i baljan för det betydde tryggade inkomster i framtiden. Ett ägg gjorde huden gott och skinnet blev vitt och vackert. Efter badet kastade man lite glödande kol i vattnet och spottade tre gånger i baljan. Sedan hälldes vattnet ut på en säker plats, där inga onda andar kunde komma åt det. Hällde man vattnet över en krusbärsbuske skulle barnet få krusigt hår!

Man var hela tiden observant på små detaljer. Hade barnet två virvlar i håret skulle det få läshuvud och om det skrek mycket kunde man ana en blivande fin sångröst. Söndagsbarn var det mycket lyckligt att få, de spåddes all lycka och de blev goda och varmhjärtade. Däremot oroades man för barn som var födda den trettonde.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s