Oäkta barn hos vanligt folk

Tillbaka till fördjupningar

Hos allmogen hade oäkta barn mycket sämre status än andra barn. De som föddes under omständigheter utanför äktenskapet, fick lida för det. Äktenskapsbrott var inte accepterat av vare sig kyrkan eller samhället.

Barnadödligheten var extra stor bland de oäkta eftersom mödrarna ofta levde under knappa ekonomiska och sociala förhållanden. Oäkta flickor hamnande vanligen i samma situation som sin mor, det var en stor skam för kvinnan att föda ett barn som ogift. Därför hände det att mamman inte såg någon annan utväg än att döda det nyfödda barnet. Om detta upptäcktes ledde det till döden även för henne. Många oäkta barn blev därför hittebarn eller fosterbarn. I många fall fick modern plikta för brottet och böta eftersom fadern sades vara okänd.  Från 1600-talet finns dock noteringar om att mannen och kvinnan drabbades lika hårt, om fadern gav sig tillkänna.

Det är viktigt att skilja på lösa förbindelser och sådana som senare ledde till äktenskap. Faderskapet kunde i dessa fall erkännas i samband med vigseln och därefter räknades barnet som äkta. Fadern kunde också ställa upp då modern kyrktogs efter födseln. Detta var att likna vid en trolovning och betraktades som ett erkännande av barnet.

Ett oäkta barn fick inte ärva någon av föräldrarna och kunde inte välja vissa yrken. De hade även svårt att hitta giftermålspartner.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s