Om ekonomi och hushållning på godset

Tillbaka till fördjupningar

För att kunna driva ett gods med hållbarhet, krävdes många goda egenskaper och eftertanke. Per Brahe den äldre var en klok man som delade med sig av sina råd. Dessa finns bevarade än idag i hans skrift Oeconomia, eller hushållsbok för ungt adelsfolk.

Som husbonde eller fru (änka) måste man räkna på vad som kan behövas till årets inköp av matvaror, kryddor och frukt. För makan, barnen och husfolket har man att tänka på kläde, sidentyg, sysilke och lärft. Lön i form av penningar skall utgå till gårdsfolket. Byggnaderna skall underhållas. Man skall hjälpa sina barn till dop och kristendom, till skolor och studier. ”Och där så behov göres att till att försöka sig uti främmande land vid konungsliga och furstliga hov” Allmosor skall utdelas och avlöningar skall utgå till präster, skolmästare, djäknar, spelmän och läkare.

”Man måste noga passa utgifter efter inkomster så att man inte sträcker foten längre än skinnfällen räcker”

Utöver allt detta måste en nödpenning finnas om ”sot och sjukdom, krig och örlog, fängelse, hunger och dyrtid, eld eller havsnöd eller någon annan olycka påkomma”. Många saker kan äventyra godsets blomstring: lathet, slöseri, frosseri, dryckenskap, dobbel, vårdslöshet, lättja och försummelse. För att undvik detta finns två trofasta medhjälpare, arbetsamhet och sparsamhet.

Man måste beräkna vad åker, äng och beten ger för avkastning och hur mycket boskap jorden kan bära varje slag. Dessutom behöver beräknas hur mycket legopersonal man behöver och vilken kostnad de medför. Dess antal, lön och bespisning får inte överskrida själva vinningen att ha dem.

”Leder dålig ekonomi till att man måste låna och ordna med borgen, så kan först jordegods springa bort och sedan till och med herresäten och så bliver det ute med den släkten”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s