Vanitas vanitatum

Tillbaka till fördjupningar

I skönheten, verklig eller diktad, döljer sig kampen mot nedbrytning och död. I konsten och litteraturen har skönhetens dilemma ofta gestaltats. Livs-, och dödssymboler blir varningar och påminnelser om livets obeständighet och dödens ständiga närvaro. Jordelivets symboler, böcker, pengar, smycken, musikinstrument balanserar jämte vanitassymboler som t ex kranier, klockor, ljusstakar, blommor och flyktiga såpbubblor.

Bakom dessa bilder ligger en moralisk tanke. Livssymbolerna berövas sin makt och framstår som svaga och förgängliga när de ställs mot dödsymbolerna. Ingredienserna fann sin plats i det ofrånkomliga kretsloppet, ordningen upprätthölls och drifterna tyglades. Ett moraliserande innehåll riktas till betraktaren; förleds inte att tro att pengar, skönhet och kunskap gagnar i längden, inför döden är alla lika!

Strävan efter att kontrollera tiden blir ett sätt att försöka bemästra den mäktigaste av naturlagarna.

Traditionellt råder ett komplicerat förhållande mellan kropp och själ. Det är den påstådda odödligheten som ger själen dess överlägsna position och gudomliga status. Kroppen har kallats själens fängelse och ibland även dess grav. Ur själslig aspekt har därför döden setts som en befrielse : själen bir frisläppt ur kroppens bojor.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s