Braheätten

Erik Brahe (1552 – 1614)     Gustav Brahe (1558 – 1615)    Abraham Brahe (1569 – 1630)    Magnus Brahe (1564 – 1633)

Nr. 1 i Riddarhuset

Sveriges mest ansedda släkt under stormaktstiden var Brahe. Med rötter i medeltiden och nära släkt med Vasaätten så var Braheätten den första att upphöjas till grevligt stånd av Erik XIV. Flera medlemmar av ätten intar en framträdande plats i svensk historia, riksdrotsen Per Brahe den äldre, den sköna Ebba Brahe och så förstås Per Brahe den yngre som tidvis var landets mäktigaste man näst kungen. Ett persongalleri av duktiga statsmän, förföljda oppositionella, krigare, storgodsägare, kungagunstlingar, bildningsivrare…

När Erik XIV kröntes 1561 utsåg han tre grevar och tio friherrar för att förbättra Sveriges framtoning i internationella sammanhang. En av grevarna var Per Brahe den äldre, hans morbror var Gustav Vasa och hans hustru syster till dennes tredje maka. Per Brahe den äldre ingick i kungens råd där han var kungen till stor hjälp. Flertalet av hans manliga efterkommande kom att ingå i rådet. I rådet ingick landets äldsta adelssläkter, som t.ex. Bielke, Sparre, Banér, Leijonhufvud, Bonde, Bååth, Soop, Stenbock, Horn och Kagg. Genom äktenskap var de till stor del släkt med varandra. Tillsammans var de landets politiska, sociala och ekonomiska elit och dess största jordägare.

Maktkampen med hertig Karl. Grevarna Erik och Magnus av Visingsborg. Intern släktfejd.

Den svenska Braheätten uppstod under 1400-talet då den sörmländske väpnaren Magnus Laurensson gifte sig med en ättling till den danska Braheätten. I sitt vapen förde han två örnvingar. Magnus var farfars far till Per Brahe den äldre.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s