Abraham Brahe (1569 – 1630)

Tillbaka

Abraham blev det sista barnet att födas i den stora skaran. Mamma Beata var 36 år gammal och hennes kropp säkerligen sliten vid det här laget, men den lille gossen föddes på Rydboholm, välskapt, frisk och kry.

Abraham var ett svenskt riksråd född greve till till Visingsborg, friherre till Rydboholm och Lindholmen, herre till Brahelinna, Dimbo, Ulvstorp och Skofteby.
Han var sistfödd son till Per Brahe den äldre och Beata Gustavsdotter Stenbock.

Precis som sina bröder vacklade han i början i lojalitet mellan Sigismund och hertig Karl. Han deltog i krigståget 1598 på Sigismunds sida. Han försonade sig dock därefter med hertigen och satt med i domstolen i Linköping 1600. 1602 utnämndes han till hovråd och därefter till riksråd. Han blev därefter lagman över Västmanland och Dalarna, samtidigt som han fick behålla det tidigare ståthållarskapet över Gävle slott och Norrland. Brahe var även 1607–1622 Uppsala universitets kansler och blev 1614 bisittare i Svea hovrätt. Trots sina många uppdrag levde han mest på sin gård Rydboholm och var en duktig hushållare. I ganska stor skala uppträdde han även som långivare till mindre bemedlade (företrädesvis) adelsmän.

Brahe är känd som författare av Abraham Brahes Tidebok, en slags dagboksanteckningar som trots sina ganska korthuggna formuleringar utgör en viktig källa för kunskapen och bakgrunden till 1500-talets svenska politiska liv.

Abraham blev år 1595 förlovad med riksdrotsen Nils Gyllenstiernas dotter, Elsa. Nils sköt på bröllopet gång på gång och till sist tröttnade brudgummen; han enleverade sin trolovade och gifte sig med henne -utan fader Nils vetskap år 1599.

Deras barn:

Ebba Abrahamsdotter Brahe (1600–1638)
Per Brahe den yngre (1602–1680)
Margareta Brahe (1603–1667)
Nils Brahe den äldre (1604–1632)

Abraham var alltså far till bland annat den riksbekante Per Brahe den yngre, som skulle bli Greven med stort G och den som under sin levnad fick Grevskapet Gränna Visingsö att blomstra mer än någonsin.

Abraham Pedersson Brahe dog 16 mars 1630 på Rydboholm och begravdes i Östra Ryds kyrka.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s