Visingsborgs grevskap – äldst och störst.

Visingsborgs grevskapHur styrdes grevskapet?En stat i staten | Grevligt stadsbyggande – Gränna | Slutet för grevskapet | Finland | Per Brahes Byggen

År 1562 fick Per Brahe den äldre Visingsborg som Sveriges första grevskap. Det bestod då bara av den kungliga ön Visingsö i Vättern. Men med tiden och framförallt under sonsonen Per Brahe den yngre kom grevskapet att bli landets största. Vid Per Brahes död omfattade det förutom Visingsö sexton socknar på både västgöta- och smålandssidan av Vättern, i storlek jämförbart med ett normalstort tyskt furstendöme. På många vis var Visingsborg Per Brahes egna ”stat i staten” med honom själv som regent. Med kungens reduktion 1680 drogs allt åter in till staten, men Brahetiden lever fortfarande kvar i minnet som en tid av blomstring. Vad innebar grevskapet för Vätterbygden och dess invånare?

När Per Brahe den äldre år 1562 fick det ena av Sveriges tre första grevskap av kungen, bestod det bara av det mytomspunna Visingsö. Som belöning för stödet i kampen om tronen utökade Johan III snart Visingsborgs grevskap med Gränna och Habo socknar. Greven hade rätt att för sin del ta ut skatten från sina undersåtar. När Per Brahe den äldre dog 1590 hade han utökat grevskapet till 468 hemman.

Äldste sonen Erik ärvde grevskapet, men kom snart att förlora det. Som katolik och anhängare av Sigismund i kampen om kronan fråntogs han Visingsborg av segraren, hertig Karl och tvingades i landsflykt till Polen. Den yngre brodern Magnus, som i rätt tid vänt kappan efter vinden, blev ny greve år 1600 och kom att göra en lysande karriär. Under honom nästan fördubblades grevskapet i storlek. Eftersom han dog utan manliga arvingar så gick Visingsborg till brorsonen Per Brahe den yngre 1633, då 31 år gammal, men redan medlem i riksrådet. Då inleddes en blomstring som varade i knappt 50 år, men som greven själv hade hoppats skulle bestå för all evighet. När grevskapet var som störst omfattade det 836 mantal i både Västergötland, Östergötland och Småland, vilket gjorde det till det största i Sverige, bara jämförbart med De la Gardies Läckö och Oxenstiernas Södermöre. Drottning Kristina belönade Per Brahe för hans arbete under hennes omyndighet med flera gårdar och hela socknar, men greven själv arbetade träget för att genom köp och byten utöka och knyta samman grevskapet.

Annonser

2 reaktioner på ”Visingsborgs grevskap – äldst och störst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s