Herresäten och lusthus

Visingsborgs grevskapHur styrdes grevskapet?En stat i staten | Grevligt stadsbyggande – Gränna | Slutet för grevskapet | Finland| Per Brahes Byggen

Visingsborgs slott | Brahekyrkan | Visingsborgs trädgårdar | Västanå | lustslotten – Brahehus och Brahehälla

Att bygga stort och ståtligt var ett viktigt sätt för högadeln att visa sin position i samhället. Dina boningar skulle visa vem du var eller ansåg dig vara. Huruvida det fanns reda pengar för projekten var inte viktigt, det gick för en ädling alltid att låna utan att behöva befara skuldindrivare. Från att ha byggt enkelt och torftigt stod högadeln för en byggboom utan dess like under de båda förmyndarregeringarna. I kölvattnet på 30-åriga kriget introducerades italienska, tyska och franska arkitekturideal av de hemvändande härförarna. Rikets ledande familjer tävlade sinsemellan och med kungafamiljen i att bygga så praktfullt som möjligt. Även Per Brahe var en stor byggherre, men var i sin konservativa sparsamhet i skuggan av storslösare som Magnus Gabriel De la Gardie och Karl Gustaf Wrangel i omfattning och prakt.

I historien finns många exempel på hur makthavare uttrycker sina ambitioner i byggnader. Särskilt påtagligt är det i tider av inre och yttre hot. Monumentet blir ett sätt att konkret hugga makten i sten för evigheten. Slottet i landskapet, med dess trädgårdar, alléer och jaktparker visar på maktens närvaro. Men som så ofta visar sig de eviga ambitionerna komma på skam när verkligheten hinner i fatt. Stormaktstidens stora privata slottsbyggen blev i många fall aldrig helt fullbordade och ledde till personliga bankrutter. Många slott kom att förfalla och förvandlas till magasin eller ruiner. De ståtliga parkerna växte igen.

Per Brahe anammade aldrig fullt ut barockens slösaktiga aristokratideal, han var av den gamla stammen, en konservativ humanist som satte det gamla högre än det moderna. Byggnadsverksamheten i Visingsborgs grevskap var i jämförelse ganska blygsam, men satte sina tydliga spår i landskapet och medvetandet. Bland hans andra projekt i landet märks Bogesunds slott och Brahelinna i Kajana.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s