Lustslotten – Brahehus och Brahehälla

Visingsborgs grevskapHur styrdes grevskapet?En stat i staten | Grevligt stadsbyggande – Gränna | Slutet för grevskapet | Finland| Per Brahes Byggen

Visingsborgs slott | Brahekyrkan | Visingsborgs trädgårdar | Västanå | lustslotten – Brahehus och Brahehälla

Per Brahe hade ett öga för det pittoreska och dramatiska. Slottstriangeln kring Gränna blev en slags scenografi för honom. Hade han levt på 1800-talet så hade han kallats för romantiker. Även som ruiner – om inte mer så – speglar de båda lustslotten Brahehus och Brahehälla detta. Båda ligger väl synliga på höga klippbranter ovanför Vättern respektive sjön Noen. När det besvärliga bygget av Brahehus påbörjades 163X tänkte sig Brahe att det skulle bli framtida änkesäte för hans hustru. Men hon avled lagom till färdigställandet 1651. Brahehus kom aldrig att bebos av någon i familjen, det fungerade som en spektakulär representationslokal, en plats där tidens VIP-gäster kunde tas emot, undfägnas med vin och lite mat medan de med ett par ögonkast kunde betrakta grevskapets vackra hjärta, Visingsö och staden Gränna. Även här fanns en betydande tavelsamling. Fasaderna var rikt målade i bjärta färger av Johan Werner med scener ur den romerska mytologin, säkert inspirerat av sydtyska förebilder. Även Brahehus historia blev kort. Det tömda lustslottet blev lågornas rov 1708.

Brahehälla var närmast avsett som en liten jaktpaviljong och var mycket enkelt. Bygget påbörjades och slutfördes strax före Brahes död i mycket rask takt. Hans egentliga tanke bakom bygget känner vi inte till. Inrett blev Brahehälla troligen aldrig och med tiden förvandlades också det till en ruin.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s