Brahe var en konstälskande, enkel person

Konsten | Mäster Johan Werner | Sonen Johan Werner | Visingsborgsauktionen |  Brahe var en konstälskande person

Herrarna i riksrådet, som var jämlika med Brahe, hånade grevens livsstil och menade ”att hans sparsamhet fick alla att skratta.” Greven själv hade väldigt liten förståelse för den yngre generationen som levde över sina tillgångar, konsumerade lyxartiklar och ordnade onödigt dyrbara fester. Brahe ville hellre leva upp till adelns ”tjänande ideal.” Hans slott var enkelt inredda och möblerade. Det fanns dock ett undantag; slotten smyckades med en stor mängd tavlor.

För greven var konst och utsmyckning viktigt, det hörde till de adliga levnadsidealen och tidens mode. Därför lät greven i slutet av 1630-talet anställa en egen hovkonterfejare på Visingsborg, Johan Werner den äldre från Schlesien. Detta ämbete ärvdes senare av hans son med samma namn.
Båda herrarna Werner, far och son, var mångsysslare. De fick varierande uppdrag av greven, han beställde alltifrån båt-, och vagnsbyggen till målade interiörer, porträtt och majestätiska skulpturer av trä.
Redan under grevens levnad diskuterade andra kvaliteten på konterfejarnas arbeten, men greven var nöjd och behöll de båda Werner i sin tjänst, något som kanske bottnade i sparsamhet? Det var troligen betydligt billigare att använda Werners tjänster än någon annan högre skolad och erkänd utländsk mästare. Kanske saknade greven öga för det som ansågs vara ”estetiskt fulländat” och nöjde sig med Werners grövre, karaktäristiska stil? Eller så kan det ha varit ett aktivt val att använda Werner; greven var kanske uppriktigt förtjust i Werners rustika och mindre arbetade stil? Eller så var budskapet viktigast för greven, inte finheten i framställningen. Dekorationerna placerades överallt, i första hand skulle Visingsborg och dess slottskyrka smyckas, därefter Brahehus, grevens andra boningar liksom även ”hans” kyrkor runt om i grevskapet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s