Sonen Johan Werner har många järn i elden

Konsten | Mäster Johan Werner | Sonen Johan Werner | Visingsborgsauktionen |  Brahe var en konstälskande person

Andreas_jwEfter Johan Werner den äldres bortgång år 1656, ärvdes hovkonterfejarämbetet av sonen med samma namn. Det var ett arrangemang som passade alla parter. Det säkrade både arbete och inkomst för Werner och greven visste att han skulle få den konstnärliga utsmyckning han behövde. Vid sidan av skolningen i faderns verkstad, hade Johan fått boklig bildning på Braheskolan där han fanns inskriven 1652.

Werner skaffade sig även en karriär vid sidan av det konstnärliga. Han blev rådman i Gränna 1667 och hans redan betydande position stärktes ytterligare.  Åtta år senare utnämndes han till byggnads- och handelsborgmästare. Han var en framstående man, ekonomiskt och karriärmässigt, men frågan är om han var så omtyckt? Bilden av Werner är inte alltid smickrande. Det talas om att han utnyttjade sin position för egen vinning. Som den styresman han var gjorde han lite som han ville.

Under en lång följd av år var Werner sysselsatt med olika arbeten i Visingsborgs grevskap under Per Brahes ledning. I hans produktion märks arbeten i Brahekyrkan, men även på Brahehus och Visingsborgs slott gjordes arbeten i stort och smått. Arbetsuppgifterna var många och skiftande. Werner var inte främmande för någonting i skapandets väg. Han hade också god hjälp av duktiga medarbetare i sin verkstad. En hel del av verkstadsproduktionen finns bevarad, men mycket har gått förlorat under årens lopp, till exempel genom bränder både på Visingsborg och Brahehus.

Om man summerar produktionen av porträtt under åren 1656–1672 förstår man att även Werner den yngres verkstad arbetade hårt. Minst 92 porträtt är kända från denna tid. Av dessa är endast ett fåtal bevarade. Efter sin bortgång begravdes Werner i Gränna i november 1691.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s