Visingsborgsauktionen

Konsten | Mäster Johan Werner | Sonen Johan Werner | Visingsborgsauktionen |  Brahe var en konstälskande person

Per Brahe den yngre dog den 2 september 1680. Kort därefter kom reduktionen och Grevskapet och Braheimperiet drogs tillbaka till Kronan. Det var tur att greven inte behövde uppleva denna sorg. I samband med denna räfst blev Brahes dödsbo utsatt för en rejäl räntechock och därmed kraftigt skuldbelagt. Arvtagaren, grevens brorson Nils Brahe den yngre, försökte rädda vad han kunde, men senare blev han tvungen att försätta dödsboet i konkurs. Visingsborgsbiblioteket flyttades till Skokloster i all hast liksom en del av konsten, men det mesta av det inre lösöret blev kvar och såldes senare på en serie auktioner under åren 1697-1701.

Auktionerna gav mindre pengar än planerat då många föremål såldes under utropspris. Trots alla auktioner blev inte allt sålt utan en del fanns fortfarande kvar osålt på Visingsborg. Tre borgare i Jönköping var auktionsförrättare; Erik Blåberg, Måns List och rådman Anders Ersson Ruuda.

De tre auktionisterna gjorde anspråk på en betydande summa ”för allt sitt besvär, möda och uppassning uti så många år med skrivande, suppliker, räkningar och den egna näringens försummande och allt annat otroligt omak”

Var auktionerna hölls är inte känt, kanske var det på rådhuset I Jönköping. Folk kom från stad och landsbygd, när och fjärran, trängseln var så stor att en särskild vakt fanns på plats. Familjen Brahe ombesörjde att vissa föremål kunde återropas till familjen, man hade Gustaf Örnevinge på plats och han köpte många av familjeporträtten, troligen för att på något vis återbörda dem till familjen. En annan flitig köpare var assessor Gabriel Gyllengrip, som även han köpte många porträtt.

Den så kallade Östanåsamlingen, en rad Braheporträtt, förvärvades av Nationalmuseum 1911. Dessa bilder är dock bara en liten bråkdel av grevens stora konstsamling. Var har allt tagit vägen?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s