Werner fick in fötterna på Visingsborgshovet

Konsten | Mäster Johan Werner | Sonen Johan Werner | Visingsborgsauktionen |  Brahe var en konstälskande person

Vid dekorationsarbetena i Per Brahes olika residens och runt om i grevskapet var grevens egna ”hovkonterfejare” viktiga. Mäster Johan Werner med familj och lärlingar står bakom en mängd av dessa konstnärliga verk.

Johan Werner den äldre, var född omkring år 1600 i Schlesien, i nuvarande nordöstra Tjeckien. Werner var lärling hos en mästare i sin hemstad, 1618. Året därefter utvandrade han till Sverige, ett land som behövde rekrytera utländska specialister för att klara utvecklingsbehoven på till exempel det konstnärliga området. För att leva upp till tidens levnadsideal måste stormaktstidens herremän fylla sitt nyväckta behov av ståndsmässigt boende och utsmyckning – då fanns gott om arbete för konstnärer och bildhuggare.

År 1637 hände stora saker, Werner skänkte ett prov på sin konst till greve Per Brahe den yngre i Visingsborgs grevskap. Provstycket, en drygt manshög kristusfigur i bemålad och förgylld ek, föll greven i smaken, och Werner fick anställning som hovkonterfejare. På slottet fanns i den västra längans bottenvåning ett rum där konterfejaren arbetade, där fanns två sängar och två bord så arbetet kunde fortsätta sent in på nätterna närhelst inspirationen infann sig.

Under denna tid pågick inredning och utsmyckning av hela grevskapet och dess kyrkor, men särskilt fokus låg på Visingsborgs slott och dess slottskyrka. Werner som var en mångsidig person fick både måla, skulptera och bygga hus. Vi vet att han också byggde båtar och utförde en triumfvagn för grevens räkning år 1647. Man förstår att bildhuggarjärnen och penslarna måste ha nötts i Werners verkstad när man försöker summera hans produktion. Listan på föremål, skulpturer, målningar med mera, är mycket lång och man förstår att verkstaden inte legat på latsidan. Enbart Werner den äldres målade porträtt under perioden 1636–1655, räknas till minst 91 stycken.

Efter Johan Werner den äldres bortgång år 1656 ärvdes hovkonterfejarämbetet av sonen med samma namn, Johan Werner.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s