Kvinnor och barn

Kvinnor och barn | Sexualitet | Kring havandeskap | Oäkta barn | Dopet

Ebba BraheAdelsfröknarna fostrades att bli lojala hustrur och sällskapsdamer med ”ljuvt och vänligt tal”. De skulle följa sin mans vilja, men samtidigt vara medhärskare i hushållet. När männen var borta från hemmet var det kvinnorna som bestämde, trots sin omyndighet. Först som änka kunde en kvinna bli myndig och ta eget ansvar för sitt liv.

Flickorna fick lära sig sysslor för hemmet. De skulle kunna laga mat och styra över tjänstefolket. I makens frånvaro skulle de kunna ansvara för gård, hushåll och ekonomi. Utöver detta fick flickorna viss boklig bildning, de lärde sig läsa och skriva. Man studerade religion och flickorna gavs grundkunskaper i latin och kanske något mer främmande språk. En välartad adelsflicka skulle ha en lagom kombination av bokliga kunskaper och ”umgängesvett”.

Barnen på 1600-talet märks knappt och har ytterst få rättigheter. Den enda platsen där barnen i någon mån syns, eller för den delen får vara barn, är i de finare familjerna.

Barndomens historia överskuggas av aga, arbete och övergrepp. Bara ibland lystes tillvaron upp av ömhet, glädje och skratt. På 1600-talet blev barnets situation gradvis bättre, man började se barnet som oskyldigt och hjälplöst, i behov av fostran.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s