Dopet

Kvinnor och barn | Sexualitet | Kring havandeskap | Oäkta barn | Dopet

Efter födseln skulle dopet ske så fort som möjligt, helst i kyrkan. Detta gällde både hos adel och allmoge. Fram till dopdagen skulle fadern leta fram lämpliga, välbärgade faddrar som skulle träda in om föräldrarna föll ifrån. Modern skulle ta emot så få besök som möjligt fram till dopet för att skydda sig själv och barnet mot onda krafter.

Man kunde inte neka till att bli fadder, men man kunde hålla sig undan. Gudmodern ansågs särskilt viktig. Hon skulle vara duktig och väl ansedd eftersom man var övertygad om att barnet skulle ta efter henne. Många av adelskvinnorna fick därför fadderbarn, Fru Margareta till exempel hade ett okänt antal fadderbarn som hon försåg med regelbundna gåvor, både pengar och annat.

Den nyförlösta modern var inte med vid sitt barns dop. Efter födelsen måste kvinnan stanna inomhus, helst i det rum hon fött barnet tills hon åter kunde kyrktas. Alla hennes vanliga sysslor sköttes av släktingar eller grannkvinnor. För många var det här enda gången i livet en kvinna verkligen fick vila sig! Ibland höll kvinnorna en fest för den nyblivna modern, ett barnsängsöl, med extra stärkande mat gjord på färsk mjölk eller grädde, och ägg. De mödrar som ännu inte var kyrktagna ansågs i folktron ”orena” och jämställda med hedningar. Därför var både hon själv och gården där hon bodde i fara. Kyrktagningen hade sitt ursprung i den judiska tron där den ansågs vara en reningsceremoni, jungfru Maria mottogs och renades i templet 40 dagar efter att ha fött Jesus.

De viktigaste personerna vid ett dop förutom barnet, var alltså faddrarna. Vanligen var de fyra: en gift och en ogift man, en gift och en ogift kvinna. Ett slugt sätt att få fina faddrar var att be hustrun till någon av de främsta i socknen att bära fram barnet. Detta var mycket hedersamt oavsett kvinnans och dopbarnets rang. Man kunde knappast neka en sådan förfrågan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s