Sexualiteten

Länkar: Kvinnor och barn Sexualitet Kring havandeskap Oäkta barn Dopet

Utomäktenskaplig sexualitet betraktades som så farlig för samhället, att den totalförbjöds år 1608 och belades med dödsstraff! Synden ansågs kunna väcka gudarnas vrede. Men verkställdes dödsstraffen? Nej, oftast inte. Endast några procent av de anklagade blev avrättade. Även om en dödsdom fälldes på lokal nivå måste hovrätterna fastslå beslutet, och här lät man ofta nåd gå före rätt.

Kyrkan var en av de starkaste krafterna i samhället och dikterade villkoren för människors sexualitet. Religionen fungerade mer eller mindre som lag och inom katolicismen betraktades sexualiteten med stor misstänksamhet. För gifta par var den tillåten och accepterad, men inte mycket mer. All sexualitet som inte gällde fortplantning var syndig. Det var inte tillåtet att ägna sig åt sex för nöjes skull och vissa dagar under kyrkoåret och under kvinnans menstruation var sexuell aktivitet strängt förbjuden. Synen på sexualitet var dock inte särskilt annorlunda än synen på andra drifter och begär. Det syndiga var egentligen inte behovet av sex (eller mat eller dryck) utan den situation då begäret tog överhanden och inte längre kunde styras av förnuftet. Celibatet var därför att föredra framför äktenskapet, då blev man inte alls utsatt för frestelse.

Luthers lära, protestantismen, var mera frimodig. Man menade att äktenskap inte bara var att leva i samma hus utan att paret också var ”ett kött och blod”. Samlag var till för fortplantning men även ett sätt att uttrycka äktenskaplig kärlek. Men menade vidare att ingen människa heller skulle behöva leva tillsammans med en annan som var sexuellt ”platt odugelig” och man citerade Paulus första brev till korintierna: ”Mannen give sin hustru vad han är henne pliktig, sammalunda ock hustrun sin man. Hustrun rår inte själv över sin kropp, utan mannen; sammalunda råder inte heller mannen över sin kropp, utan hustrun” Enligt Luther ”var sexualiteten en del av Guds skapelse, men den kunde bli syndig om den bara var ute efter att tillfredsställa det egna begäret, den egna lusten”.

Hur de sexuella lustarna tyglades i verkligheten är svårt att säga. Det är inte säkert att en katolik var särskilt avhållsam även om det var det som förespråkades.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s