Mat och fest

Mat och fest | Mat hos bondebefolkningen | I ett vanligt smålandshem | Begränsning av frosseri och lyx | Kläderna

I den världsliga överklassen, dvs hos adel och kungahus, var köttkonsumtionen omåttligt stor. Vid ett tyskt 1600-tals hov gjorde man en beräkning av åtgången och man räknade ungefär med ett kilo kött per person och dag, förutom stora mängder vilt, fågel och fisk. Allt överöstes med dyra kryddor. Grönsakerna var bara en liten del av det som lades på tallriken.

I klostren dominerade återhållsamhet – mer eller mindre av självtvång- inte av brist. För mat fanns egentligen i stora mängder. Måttligheten var ett uttryck för stark avsky gentemot överklassens ohejdade frosseri.

I böndernas värld var köttkonsumtionen mycket begränsad. Inte för att man ville att den skulle vara begränsad utan för att det rådde brist på kött. Skillnaderna var stora mellan bord till bord mellan de olika klasserna.

På medeltiden sattes ofta hela djuret fram på bordet inför servering. Hela fiskar, fåglar -ofta med fjädrarna kvar- hela harar, lamm, grisar eller oxar. Djuren var nästan alltid tillredda på spett. Köttet skars vid bordet. Det var viktigt att lära sig skära köttet rätt och inte minst servera det: ”När man serverar, säger Courtin 1672, måste man alltid lämna den bästa biten och behålla den minsta och inte röra vid något utom gaffeln” Hedersbiten sparades alltid till den som hade högst rang vid bordet. I boken New vermehrtes Trincier-Buchlein utgiven år 1650 i Rintelen kan man läsa ”Eftersom förskärarens uppgift vid furstliga hov inte räknas som den ringaste utan tvärtom som en av de förnämsta, bör densamme vara av adlig eller annan god härstamning, ha rak och välbyggd kropp, goda, raka armar och flinka händer. När han skär köttet bör han undvika stora rörelser och onödiga narraktiga ceremonier…”

Både trancheringen och serveringen vid bordet var hedersuppdrag. De tillkom vanligen husets herre eller högt ansedda gäster som han bad utföra sysslorna.

 

I ett vanligt smålandshem

 ”Människor och kreatur vistas i samma rum och en främling blir av den dåliga lukten mättare än av den bästa måltid”.

Husbonden är alltid den förste vid bordet med hustrun vid sin sida. Han har rättighet att under måltiden giva ifrån sig starka rapningar, helst flera stycken efter varandra. Så gör även hustru och barn. Jag tror det kan vara för att roa främmande gäster istället för att tala till dem. Bönderna förstå dessutom att kräva muskot, kanel, nejlika och ingefära av sin gäst, oftast utan att betala. Dryckeskärlen som de sätta på bordet består av en stor, vid trästånka som måste hållas med båda händerna”

Samuel Kiechel, en 23-årig patricier från Ulm, gjorde en resa till Sverige 1586 och på detta sätt summerar han seder och bruk i ett dåtida Smålandshem.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s