I ett vanligt smålandshem

Mat och fest | Mat hos bondebefolkningen | I ett vanligt smålandshem | Begränsning av frosseri och lyx | Kläderna

”Människor och kreatur vistas i samma rum och en främling blir av den dåliga lukten mättare än av den bästa måltid”.

Husbonden är alltid den förste vid bordet med hustrun vid sin sida. Han har rättighet att under måltiden giva ifrån sig starka rapningar, helst flera stycken efter varandra. Så gör även hustru och barn. Jag tror det kan vara för att roa främmande gäster istället för att tala till dem. Bönderna förstå dessutom att kräva muskot, kanel, nejlika och ingefära av sin gäst, oftast utan att betala. Dryckeskärlen som de sätta på bordet består av en stor, vid trästånka som måste hållas med båda händerna”

Samuel Kiechel, en 23-årig patricier från Ulm, gjorde en resa till Sverige 1586 och på detta sätt summerar han seder och bruk i ett dåtida Smålandshem.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s