Kläderna, ett sätt att framhäva sig själv

Mat och fest | Mat hos bondebefolkningen | I ett vanligt smålandshem | Begränsning av frosseri och lyx | Kläderna |

Kläderna på 1600-talet var inte bara en prydnad, värme eller köldskydd, utan också ett viktigt sätt att berätta om bärarens sociala status. Samtidigt kunde man genom dräkten förstärka skillnaderna mellan manligt och kvinnligt. Adeln visade sin upphöjda samhällsställning genom att använda lyxiga plagg, sydda av exklusiva tyger enligt senaste mode. Siden, sammet, broderier med guld och silvertråd samt spetsar användes i riklig mängd.

Samhällsutvecklingen under 1600-talet gjorde att ståndsindelningen allt mindre motsvarade fördelningen av de ekonomiska resurserna.

När den florentinske diplomaten Lorenzo Magalotti besökte Sverige år 1674 noterade han att många kvinnor fattat tycke för det parisiska modet. Det ökande bruket av modekläder över ståndsgränserna visade att ståndsindelningen började bli omodern, flera grupper hade råd att försöka nå en högre social status. Detta uttryckte man gärna i klädedräkten, eftersom den följde med överallt och var tydlig i alla lägen. Genom att välja adelns tyger och mode kunde borgerskapet ifrågasätta ståndsgränserna och minska den synbara skillnaden mellan sig själv och adeln.

Kungamakten och adeln i samhällets topp började känna sig tvungna att försvara sin ställning. Under 1600-talet och långt in på 1700-talet utfärdades därför så kallade ”Överflödsförordningar”, där bland annat befolkningens klädsel reglerades. Ingen fick längre klä upp sig, det blev förbjudet att se ut som om man hade en högre status än den man hade. Officiellt försvarades förordningarna med två huvudargument. Man menade att användningen av modekläder hotade samhälls­ordningen och äventyrade rikets ekonomi. Den ”oordning”, som skapades när man inte kunde se vilken samhällsställning en person hade kunde rasera hela samhället.

Under 1600-talet, infördes kravet på akademisk utbildning som en förutsättning för statstjänst. I en tid då männen gärna klädde sig i spetsar och färgglada kläder valde de nyutbildade männen att klä sig enkelt, strikt och svart. Kunskapens makt lyftes fram genom att allt ljus koncentreras till ansiktet. Det var den intelligenta blicken som skulle framträda, inte kläderna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s